آيا با حقابه قطره‌چکاني آبي زير پوست بختگان خواهد دويد؟



 






  • آيا با حقابه قطره‌چکاني آبي زير پوست بختگان خواهد دويد؟

    ايرنا نوشت: درياچه بختگان در تابستان گرم امسال هم با خشکي دست و پنجه نرم کرد و به رغم وعده‌ها و نويدهايي که براي رهاسازي حقابه اين درياچه داده شده بود هيچ گلويي تازه نکرد و هيچ آبي زير پوست بختگان در تابستان امسال ندويد، درياچه بختگان که بارندگي مطلوب بهار امسال جان تازه‌اي در کالبد خشک آن دميده بود اندک اندک رنگ از رخسار باخت و به همان نمکزار سال‌هاي قبل تبديل شد.


    امسال هم بخشي از جوجه فلامينگوها در شوره‌زار بختگان يکي يکي جان دادند و همچنان حقابه بختگان بعد از سه سال پيگيري و ممارست در کشاکش بودن يا نبودن آب رفت و در محاق نشست.


     با نويدهايي که در اواسط بهار امسال داده شد اميدها براي رهاسازي حقابه بختگان شدت گرفت، اما اکنون در حالي که اين تالاب و درياچه گرمترين روزهاي سال را پشت سر گذاشت و در شرايطي قرار گرفت که بيشترين نياز به حقابه داشت خبري از رها سازي حقابه بختگان نيست، آخرين بازماندگان جوجه فلامينگوها طي هفته‌هاي گذشته از بستر نمکزار بختگان جمع‌آوري شدند، ده‌ها  فلامينگو در شوره‌زارهاي اين منطقه تلف شدند و هيچ آبي به بختگان نرسيد.


    اين در حالي است که تامين آب کشاورزي اراضي زير دست سد درود زن و همچنين رهاسازي آب از سد ملا صدرا براي توسعه کشت شلتوک که يکي از آب برترين محصولات کشاورزي استان فارس در فصل تابستان است در اولويت قرار گرفت و تاکنون در مراحل مختلف آب کشاورزي در بالا دست و زير دست سد درود زن رها شده است اما همچنان از رها شدن حقابه بختگان از سد درود زدن دريغ مي‌شود.


    اخيرا در نشست  هم‌انديشي حفاظت از حق‌آبه تالاب بختگان در شهرستان خرامه با حضور مدير کل حفاظت محيط زيست فارس اين موضوع مورد بررسي قرار گرفت، جلسه هم‌انديشي با موضوع چگونگي حفاظت از حق‌آبه تالاب بختگان با حضور حميد ظهرابي؛ مديرکل حفاظت محيط زيست فارس، فرماندار شهرستان خرامه، رييس اداره جهاد کشاورزي اين شهرستان، تشکل‌هاي مردم نهاد و جوامع محلي در محل فرمانداري شهرستان خرامه تشکيل شد.


    مديرکل حفاظت محيط زيست فارس در اين نشست بيان داشت: احياي تالاب بختگان يکي از اولويت‌هاي سازمان و اداره کل محيط زيست است و پيگيري براي تامين حق‌آبه بختگان و انجام اقداماتي براي احياي اين تالاب و زنده کردن خدمات اکو سيستمي که مي‌تواند براي مردم ايجاد کند از اهداف و اولويت‌هاي محيط زيست است که دنبال مي‌شود.


    حميد ظهرابي با بيان اينکه  50 ميليون متر مکعب حقابه براي بختگان امسال تخصيص داده شده  است گفت: اين ميزان حقابه اختصاص يافته توسط سازمان آب، تنها بخش اندکي از حق‌آبه مورد نياز تالاب بوده  و نياز آبي تالاب بختگان بسيار فراتر از اين ارقام است.


    مديرکل حفاظت محيط زيست فارس يادآور شد: ملاک عمل، حجم آب ورودي به تالاب بوده و به اين ميزان بايد شارژ رودخانه نيز اضافه شود. متاسفانه معضلات پيش آمده در حوضه بختگان، نتيجه برنامه ‌يزي‌هاي غلطي است که ما شاهد نتايج آن هستيم. به عنوان مثال در اکثر حوضه‌هاي آبخيز کشور در بالا دست بيشتر از حد مجاز از منابع آب استفاده مي‌کنند، سد مي‌سازند، سطح زير کشت را افزايش مي‌دهند، اراضي ديم را به آبي تبديل مي‌کنند، حقابه‌بر جديد تعريف مي‌کنند، معيشت مردم را به برداشت منابع آب پيوند مي‌دهند و با اين اقدام اشتباه به پايين دست آبي تعلق نمي‌گيرد. ‌ ظهرابي ادامه داد: با اين شيوه غلط، پايين دست حوضه‌اي آبخيز را خشک کرده و بالا دست‌ها را آباد مي‌کند و متاسفانه آن آباد کردن را جزو عملکرد خودشان و مجموعه تحت مديريتشان گزارش مي‌دهند و پايين دستي که نابود شده را به گردن خشکسالي و کم آبي مي‌اندازند.


    مديرکل حفاظت محيط زيست فارس اضافه کرد: سال‌هاست برخي دستگاه‌ها از اين شيوه‌هاي ناپايدار بهره جسته و بدبختانه هنوز هم همين راه را ادمه مي‌دهند، تامين حق‌آبه تالاب‌ها جز با مشارکت جوامع ملي که از ذينفعان اصلي تالاب‌ها هستند، محقق نخواهد شد. چون آنها هستند که هم از اثرات مثبت و خدمات ايستمي تالاب بهره‌مند مي‌شوند و هم اگر تالاب خشک شود، بايد پيامدها و مضرات را تحمل کنند.


    اين مقام مسئول گفت: حضور و همدلي همه ذينفعان از اهميت بالايي در احياي تالاب برخوردار است به اين دليل که منافع محيط زيست، تالاب و جوامع محلي مشترک است، هر دو در پايين دست رودخانه قرار دارند و زماني مي‌توانيم موفق به احياي تالاب و ايستم منطقه شويم که بتوانيم آب را تا تالاب بياوريم. آن زمان، مردم از کارکردهاي تالاب و رودخانه و خدماتي که مي‌تواند براي آن‌ها داشته باشد بهره‌مند شود و محيط زيست نيز به حفظ تنوع زيستي و احياي تالاب خواهد رسيد.


    ظهرابي اظهار داشت: اميدواريم با يک برنامه‌ريزي دقيق براي حفاظت از حق‌آبه تالاب بختگان تمهيداتي انديشيده شود تا با همدلي و تجميع نيروها از هرگونه سوء استفاده جلوگيري شود و بعد از آن براي مديريت صحيح تالاب و يکپارچگي و جلوگيري از هر گونه اختلافي بايد جوامع محلي يک مجموعه مي با نظارت محيط زيست و فرمانداري‌ها تشکيل دهند.


    تالاب و درياچه بختگان در سال‌هاي پر آب زيستگاه زمستانه پرندگاني مانند فلامينگو، درنا، کبوتر دريايي، آب‌چليک، مرغابي، غاز است که از روسيه و دشت‌هاي سيبري به ايران مهاجرت مي‌کنند.


    اين درياچه که در فاصله 220 کيلومتري شرق شيراز در استان فارس قرار دارد در حفظ بوم‌ساختار و محيط زيست شهرستان‌هاي اطراف نيز تأثير بسزايي دارد و در سال‌هاي گذشته کاملاً خشک بود و در حالي که امسال بر اثر بارش‌هاي بهاري حدود 60 درصد آبگيري شد اما در گرماي تابستان باز هم به سمتي خشکي گراييد.







مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : بختگان ,تالاب ,حقابه ,محيط ,زيست ,حفاظت ,محيط زيست ,حفاظت محيط ,تالاب بختگان ,حقابه بختگان ,مديرکل حفاظت ,حق‌آبه تالاب بختگان ,بختگان خواهد دويد؟ ,پوست بختگان خواهد ,براي رهاسازي حقابه
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

theunityonline همه چیز پیش دبستان و دبستان غیردولتی دخترانه نیایش زودفایل روانشناسی عمل گرایی سلامت روحي و جسمي Michelle متن شرح حال گیری و مصاحبه روانی Dennis idehmedia